Németország

Börtön Holokauszt tagadásért

Már több alkalommal tagadta, hogy a náci Németországban nem követtek el a zsidó lakosság ellen semmit.  Holokauszttagadó kijelentései miatt hathavi letöltendő börtönre ítélték hétfőn Németországban a sajtó által csak „náci maminak” emlegetett, 88 éves Ursula Haverbecket.

Az idős hölgy felett – akit korábban már többször elítéltek közösség elleni izgatás miatt – ezúttal egy berlini bíróság mondott ítéletet, amiért tavaly januárjában a főváros egyik éttermében nyilvánosan hangoztatta, hogy a nácik által elkövetett népirtás nem létezett, és nem voltak gázkamrák Auschwitzban. Haverbeck azt sem vette tudomásul, hogy több millió embert gyilkoltak meg a nácik által fenntartotthaláltáborban.

Az idős asszony nem vette tudomásul a vádat és azzal érvelt, hogy csak egy könyvből idézett részleteket. Ursula Haverbeck beszédéről – aki azonnal bejelentette, hogy fellebbezni fog – filmfelvétel készült.

Ursula Haverbecket eddig négy alkalommal ítélték el hasonló kirohanásai miatt, egyebek mellett 2015-ben tízhavi letöltendő börtönbüntetésre, amiért kijelentette, hogy a holokauszt a „történelem legnagyobb hazugsága volt”. Eddig azonban sosem került rács mögé: sorra megfellebbezte az ítéleteket, és egyetlen eljárás se jutott el a végrehajtandó ítélet stádiumába.

Internetes oldalán Ursula Haverbeck „a történelem felülvizsgálatának” képviselőjeként és az „igazság rendíthetetlen harcosaként” mutatkozik be. Férjével, az 1999-ben elhunyt, szélsőjobboldali aktivista Werner Georg Haverbeckkel 1963-ban Vlothóban megalapította a Collegium Humanumot, amely a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt. A szervezetet 2008-ban tiltották be.

A történészek szerint 1,1 millió ember – közöttük egymillió zsidó – halt meg csak az auschwitz–birkenaui haláltáborban. A nácik összesen hatmillió zsidót gyilkoltak meg.

Forrás: mno.hu

Minket az ön véleménye is érdekel

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*