Európa, Nagy Britannia

Kilépnének, de mégis szavazhatnak

Továbbra is aggályos Nagy-Britannia az EU-ból történő kilépésének következményei. A kilépés tárgyában tartott nem ügydöntő jellegű 2016. júniusi népszavazást követően az Egyesült Királyság parlamentjének jóváhagyásával Theresa May miniszterelnök 2017. március 29-én jelentette be az Egyesült Királyság kilépési szándékát a lisszaboni szerződés 50. cikkelye alapján.

2019. április 10-én EU-csúcstalálkozót tartottak, amelyen a tagállamok 2019. október 31-ig biztosítottak újabb határidőt a brit kilépésre. Ennek megfelelően az Egyesült Királyság is köteles tagállamként megszervezni és lebonyolítani a 2019-es európai választásokat.

Nem szabad az Európai Unió másodrangú tagállamaként kezelni az Egyesült Királyságot az ismét meghosszabbított kilépési határidő alatt – hangoztatta kedden az Európai Tanács elnöke.

Donald Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén felszólalva kiemelte, hogy a múlt héten megadott hosszú halasztás az egyetlen megoldás, amely nyitva hagy minden lehetőséget a szigetország előtt, elegendő időt biztosítva akár a Brexit-stratégia újragondolására is, illetve lehetővé teszi, hogy az EU más fontos ügyekre összpontosítson, például a transzatlanti kereskedelmi vitára.
“Tudom, hogy a La Manche csatorna mindkét oldalán mindenki belefáradt a kérdésbe, s ez teljesen érthető. De nem mondhatjuk azt, hogy +legyünk túl rajta+, pusztán azért, mert kimerültünk” – közölte.
Azon félelmek kapcsán, hogy a brit kormány a halasztás alatt esetleg akadályozhatja az EU működését, Tusk rámutatott, hogy London eddig is konstruktív és felelős módon viselkedett, és nincs semmi ok azt hinni, hogy ez megváltozik.
Elmondta, ugyan egyesek úgy vélik, nem kellene arról álmodozni, hogy még visszafordítható a Brexit, szerinte ebben a nehéz pillanatban épp álmodozókra és álmokra van szükség. “Nem adhatjuk meg magunkat a fatalizmusnak, legalábbis én nem fogok felhagyni az álmodozással egy jobb és egységes Európáról” – fogalmazott.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy noha egyik lehetőség sincsen kizárva, nem az a “munkahipotézise”, hogy London visszavonja kilépési szándékát, vagy újabb kiterjesztést kér a mostani végső határidő, 2019. október 31. utánra.
A brüsszeli testület egyéb, ennél fontosabb kérdésekre, a pozitív napirendre fog koncentrálni, miután a döntés már teljesen a britek kezében van. Az Európai Unió kész a rendezetlen kiválásra, azonban nem nyerne semmit a Brexit okozta zavarból, annak a multilateralizmus ellenzői lennének az egyedüli haszonélvezői, azok, akik alá akarják ásni a globális jogrendet.
Elég időt adtunk az Egyesült Királyságnak, hogy kiutat találjon a belpolitikai bénultságból, az ország pedig addig is teljes jogú uniós tag marad – mondta.
Esteban González Pons néppárti EP-képviselő három tanulságot vont le a történtekből: nem szabad betarthatatlan dolgokat ígérni a politikában, a hazugságok mindig csalódáshoz vezetnek, valamint azt, hogy nem lehet csak úgy lerombolni a történelmi kapcsolatokat.
Kijelentette, ha nem sikerül a brit politikusoknak megoldani az ügyet, akkor újabb népszavazást kell kiírni.
Udo Bullmann szociáldemokrata frakcióvezető véleménye szerint a Brexit-folyamat elsősorban arról szól, hogy “a Vlagyimir Putyinok, Donald Trumpok, Steve Bannonok és Matteo Salvinik tönkretehetik-e azt, amit Robert Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer és Willy Brandt felépített”.
Aláhúzta: a halasztás felelősségteljes döntés volt, miközben a brit politikusok az állampolgárok sorsával játszadoznak.
Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport brit kormánypárti vezetője hangsúlyozta, London továbbra is hisz a kilépésben, amelyre minél hamarabb sort kell keríteni, de addig biztonságra és kiszámíthatóságra van szükség. Emellett óva intett országa megalázásától, megbüntetésétől.
Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető ellenérzéseit fejezte ki a halasztással kapcsolatosan, mondván, azzal kockára teszik a huszonhetek egységét, és félő, hogy így sem kerül semmivel közelebb a megoldás.
Nigel Farage brit képviselő, a Brexit-párti tábor egyik vezéralakja élesen kikelt Theresa May brit miniszterelnök ellen, akinek szerinte rövid időn belül kétszer is könyörögnie kellett a hosszabbításért. Mint mondta, a brit demokrácia halott, megalázó volt britnek lenni, s ez most “kivételesen nem a brüsszeli bürokraták hibája volt”.

MTI nyomán

Ezt is olvassa el!
Törvényerőre emelkedett a brit kormánynak adott parlamenti felhatalmazás

Törvényerőre emelkedett csütörtökön az a felhatalmazás, amelyet a héten a londoni parlament adott a brit kormánynak a brit EU-tagság megszűnéséhez Elolvasom

Agyvérzést kapott Sir Alex Ferguson

Sir Alex Fergusont agyvérzés miatt műtötték, súlyos az állapota. Agyvérzést kapott Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának korábbi legendás Elolvasom

Brit belügyi államtitkár: Putyint terheli a felelősség

Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezéséért Elolvasom

Az egyik gyanúsított kartonján lévő szám a moszkvai védelmi tárcához vezet

Az orosz védelmi minisztériumban csörög az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrov kartotékjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban - jelentette Elolvasom

Megúszták a drónosok

Vádemelés nélkül szabadlábra helyezték vasárnap azt a két embert, akit a londoni Gatwick repülőtér forgalmát megbénító drónok ügyében vettek őrizetbe Elolvasom

Gond lesz az angol jogsikkal?

A brit kormány azt javasolja a Nagy-Britanniában kiállított gépjárművezetői jogosítványok tulajdonosainak, hogy ha más EU-országokban élnek, minél előbb cseréljék ki Elolvasom

Aljas provokációjának tartja a Szkripal-ügyet

A brit hatóságok "aljas provokációjának" minősítette a Szkripal-ügyet Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak nyilatkozva csütörtökön Elolvasom

Pokolba a helye Brexit kitalálóinak

A pokolban van egy külön hely azok számára, akik az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáért kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük Elolvasom

Minket az ön véleménye is érdekel

Hozzászólás lezárva