Németország

A posztkommunista Baloldal kapta Türingiában a legtöbb szavazatot

A legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Türingia tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson, a jobboldali, bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pedig megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) az este közölt eredménybecslések szerint.

Az országos közszolgálati televíziók (ARD, ZDF) megbízásából a részeredmények alapján készített becslések szerint a Baloldal vezette koalíció elveszítette többségét. Az új kormány megalakítása várhatóan hosszú és nehéz folyamat lesz, mert a CDU nem hajlandó kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem kíván együttműködni.
Az eredménybecslések szerint a Baloldal a szavazatok 29,4-29,9 százalékát szerezte meg a volt NDK területén fekvő tartományban, az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 28,2 százalék után.
Ez a legjobb helyi törvényhozási választási eredmény a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal történetében, és a párt most először végzett az első helyen tartományi választáson.
A Baloldal helyi és országos vezetői első nyilatkozataikban kiemelték, hogy az eredmény egyértelmű felhatalmazást jelent a kormányzás folytatására.
A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, ahol a Baloldal egy koalíció vezetőjeként kormányt alakíthatott. Öt évi kormányzás után most még nagyobb sikert aratott, de az eddigi koalíciós összetételben nem folytathatja munkáját, mert partnerei, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek meggyengültek, így elveszett a többség az erfurti tartományi gyűlésben.
A második helyen a jobboldali ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, 23,7-24 százalék körüli eredménnyel, ami több mint a duplája az öt évvel ezelőtti 10,6 százaléknak.
Az AfD így tovább folytatta sikersorozatát az egykori NDK területén, a Brandenburgban és Szászországban szeptemberben tartott választás után újabb keleti tartományban lépett elő második számú párttá.
Vezetőik első nyilatkozataikban hangsúlyozták, hogy az AfD egyre inkább “össznémet néppárt”, és az úgynevezett polgári oldal meghatározó szereplője. Ezért a CDU-nak felül kell vizsgálnia az együttműködést elutasító álláspontját, mert a választási eredmények azt jelzik, hogy Türingia “polgári többségű” tartomány.
A CDU a szavazatok 22-23 százalékával a harmadik helyen végzett, a Baloldal és az AfD mögé szorulva, a párt türingiai szervezetének eddigi leggyengébb eredményével. A CDU öt éve még az első volt, a szavazatok 33,5 százalékát szerezte meg, és azért nem maradt hatalmon, mert nem sikerült megállapodni a SPD-vel a közös kormányzás folytatásáról.
Az ARD és a ZDF beszámolói szerint a CDU eredményváró rendezvényén síri csend fogadta az exit pollokat. A megdöbbenést főleg az okozta, hogy az AfD megelőzte a pártot. Vezetőik hangsúlyozták, hogy az eredmény nemcsak a CDU-nak, hanem a “demokratikus politikai közép” egészének lesújtó.
Az ARD megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a CDU-szavazók többsége úgy véli, a pártnak át kell gondolnia, hogy továbbra is elzárkózzék-e a Baloldallal folytatandó kormányzati együttműködéstől.
Szintén lesújtónak értékelték eredményüket az SPD vezetői. A szociáldemokrata párt hanyatlása Türingiában is folytatódott, a 2014-es – az öt évvel korábbihoz képest 6,1 százalékpontos gyengülést jelentő – 12,4 százalék után a szavazatok 8-8,4 százalékát szerezték meg, ami további 4-4,4 százalékpontos visszaesés.
A Zöldek támogatottsága is visszaesett, az öt évvel ezelőtti 5,7 százalékról 5,3-5,4 százalékra. A baloldali irányultságú ökopárt vezetői szerint ezt főként annak tulajdonítható, hogy a klímaválság ügye nem mozgatta meg kellőképpen a türingiai vidéki lakosságot.
A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) öt év szünet után visszatérhet az erfurti Landtagba, az eredménybecslések alapján az 5 százalékos bejutási küszöb felett, 5-5,5 százalékon áll, a 2014-es 2,5 százalék után.
A választási részvételi arány 65,5 százalékra emelkedett az öt évvel ezelőtti 52,7 százalékról.

Olvassa el ezt is
Megérkeztek Németországba a Törökországból kitoloncolt feltételezett dzsihadisták

Megérkezett csütörtökön Németországba a Törökországból a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet támogatásának gyanúja miatt kitoloncolt emberek első csoportja, egy Elolvasom

Kételkedik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal

Tüntetés Chemnitz Tovább tekeredik a németországi Chemnitzben történt gyilkosság kígyója. Kételkedik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) Elolvasom

Németországban 50 ezerhez közelít a fertőzöttek száma

Németországban 50 ezerhez közelít a fertőzöttek száma, a Benelux-államokban is tovább terjed a kór   Németországban átlépte a 45 ezres határt Elolvasom

Kazánból gyártanak napi 600 lélegeztetőgépet

Hétfő óta lélegeztetőgépeket állítanak össze a német tüzeléstechnikai cég, a Viessmann allendorfi üzemének egyik gyártósorán - hívta fel rá a Elolvasom

A tervezettnél tovább tartha t a berlini Pergamon Múzeum felújítása

Az eredeti tervekhez képest hat évet csúszhat, akár 2025-ig is eltarthat Németország egyik legnépszerűbb kulturális intézménye, a berlini Pergamon Múzeum Elolvasom

A németek és az olaszok visszahúzzák az EU gazdaságát

Forrás Borúlátóbb képet rajzol az európai gazdaság növekedéséről a következő két évben legutóbbi, tavaly őszi előrejelzéséhez Elolvasom

Kormánygépnek ütközött egy furgon Dortmundban

Arold Péter Érdekes baleset történt a dortmundi repülőtéren Németországban. Kormánygépnek ütközött egy furgon Dortmundban. Az első vizsgálati részletek furcsa okokat Elolvasom

Nem fizet sem a Deichmann, sem az Adidas

Széles körben felháborodást okozott Németországban két óriásvállalat, a sportszereket gyártó Adidas és a cipőkkel kereskedő Deichmann azon döntése, hogy a Elolvasom

Gyulladásveszély: 1,6 millió autót hívtak vissza

A BMW hasonló okból az idén nyáron már visszahívott ellenőrzésre 480 ezer kocsit. Hűtőfolyadék-szivárgás által okozott gyulladásveszély miatt világszerte 1,6 Elolvasom

Minket az ön véleménye is érdekel

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé.