Az ISIS ölelésében

Fellebbezést nyújt be a holland állam azon bírósági ítélet ellen, amelynek értelmében segítenie kellene az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott állampolgárok gyerekeinek hazaszállítását Szíriából – jelentette a helyi sajtó kedden.

Hirdetés

A holland külügyi és igazságügyi tárca azt közölte, hogy megtámadja az előző napi határozatot, amely a kormány álláspontja szerint nem vett figyelembe bizonyos diplomáciai megfontolásokat.
Az ügy megosztja a négypárti kormánykoalíciót. Mark Rutte miniszterelnök arról számolt be, hogy tanulmányozni fogják a döntést, pártja azonban ellenzi a gyerekek hazaszállítását, mondván, a családegyesítés joga megnyitná így az utat a szülők visszatérése előtt is.
A törvényszék ítéletét több gyerekjogi szervezet is üdvözölte. Mások azonban úgy vélekedtek, hogy szüleik nélkül nem reális lehetőség a kiskorúak hazaszállítása.
Pete Hoekstra, az Egyesült Államok hollandiai nagykövete ismét megerősítette, hogy országa kész segítséget nyújtani a folyamatban.
A hétfői ítélet értelmében Hollandiának mindent meg kell tennie a 12 éven aluli gyermekek repatriálása érdekében, az anyákat ugyanakkor nem kell visszafogadnia, ha nem muszáj.

Egy térkép az ISIS által követelt területekről. Láthatóan Magyarország és Európa jelentős része nincs a szórásban, ennek ellenére szomszédok lettek volna, ha a tervük beválik. Fotó: Wikipedia

Huszonhárom nő jogi képviselője fordult törvényszékhez az ügyben, azt kérvén, hogy rendeljék el ügyfeleik és összesen ötvenhat gyerekük hazaszállítását az észak-szíriai táborokból, ahol jelenleg “siralmas körülmények között” élnek.
“A gyerekek is áldozatok, nem tehetők felelőssé a szüleik tetteiért, akármennyire is súlyosak azok. Ezek a nők azonban tisztában voltak a cselekedeteik súlyával, ezért bíróság elé kell állítani őket” – hangsúlyozta Hans Vetter bíró.
Titkosszolgálati információk szerint a térségben ötvenöt holland származású vagy kötődésű dzsihadistáról, valamint legalább kilencven gyerekről tudni.
A holland hatóságok egy 2017-es törvény alapján eddig tizenegy dzsihadistát fosztottak meg állampolgárságától, és mintegy száz másik esetben ugyanezt mérlegelik.

 

Minket az ön véleménye is érdekel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük