Izrael-Palesztina

Jöhet a gáz

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök, és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök aláírta az Izrael partjainál kitermelt földgázt Európába szállító EastMed tengeralatti gázvezeték megépítéséről szóló megállapodást csütörtök este Athénban – jelentette az izraeli média.

Az ezerkilencszáz kilométer hosszú, tenger alatti gázvezeték előbb Izrael földközi-tengeri partvidékétől Ciprusra, majd onnan Krétára, végül Görögország európai partjához vezeti el a földgázt.
A tervek szerint később egy másik vezeték is épül majd, amely Olaszország partjaihoz szállítja el az Izraelnél néhány éve felfedezett energiahordozót.
A közel hatmilliárd dolláros (ezernyolcszáz milliárd forintos) gigaberuházás az európai földgázigény tíz százalékát lesz képes kielégíteni. A vezetéken évente 9-12 milliárd köbméter földgáz érkezhet a kontinensre a Földközi-tenger délkeleti partjaitól.
A gázvezetékeket először a Ciprusig tartó 170 kilométeres szakaszon fektetik le, majd öt éven belül elkészülnek a további szakaszok Görögország és Olaszország felé.
Benjámin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke Athénban az ünnepélyes aláírás előtt megbeszéléseket folytatott előbb Kiriákosz Micotakisz görög kormányfővel, majd Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel is. Az ezt követő háromoldalú találkozón írták alá a megállapodást a tenger alatti csővezetékről.
A Globes című izraeli gazdasági újság korábbi írása szerint az EastMed “Achilles-sarkát” az orosz földgáznál sokkal magasabb kitermelési költsége, a tenger alatti szállítás nehézségei, valamint a görög és ciprusi tengerfenék vulkanikus mozgásai jelenthetik.
Ugyanakkor az új gázhálózat kiépítése alternatívát jelenthet majd Európa számára az orosz földgázzal szemben, és egyben kihívást jelent a Török Áramlat nevű orosz-török gázvezeték számára is.
Ezért a tervek feszültséget okoztak Törökország és Ciprus között, és vita kezdődött a tenger alatti földgázkincs birtoklásának jogáról Izrael és Libanon, valamint Törökország és Ciprus között.
Netanjahu Görögországba utazása előtt azt nyilatkozta, hogy a három ország különösen fontos szövetséget alapozott meg, amely növeli a térség stabilitását és Izraelt energiaexportáló nagyhatalommá teszi.
Netanjahu görögországi látogatása előtt Izrael athéni nagykövete felhívta a kormányfő figyelmét a diplomáciai szolgálatok hónapok óta húzódó gazdasági válságára, hogy megfelelő költségvetési források nélkül kell dolgozniuk, és megkérte a miniszterelnököt a helyzet rendezésére.
Izrael néhány éve több mint 900 milliárd köbméter, több földgáz-mezőn elhelyezkedő gázkincset fedezett fel földközi-tengeri partjainál, és a kutatások újabb 2200 milliárd köbmétert meglétét feltételezik. (FOTÓ)

Ezt is olvassa el!
Háborús készültség

Éjszaka Izrael leszámolt az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai és damaszkuszi vezetőivel, válaszcsapásra számítanak. Háborús készültséget rendeltek el kedden Izrael déli Elolvasom

Benjámin Netanjahu

Benjámin Netanjahu, az izraeli átmeneti kormány miniszterelnöke, a jobboldali Likud párt frissen újraválasztott elnöke mentelmi jogot kér a kneszettől az Elolvasom

Közel-Keleten is jelentősen emelkedik a ferőzöttek száma

(MTI/AP/Hszinhua) - A Közel-Keleten Iránban, Törökországban és Izraelben nőtt jelentősen az új koronavírustól megbetegedett, illetve elhunyt emberek száma. Az ENSZ Elolvasom

Benjámin Netanjahu kormányt alakíthat

Az izraeli főügyész csütörtökön ismertetett álláspontja szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a korrupciós ügyekben vádlott Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök Elolvasom

Exit poll – Választások Izrael

 Exit poll: Netanjahu tömbje Bennetékkel együtt megszerezte a mandátumok többségét - FRISSÍTETT (új: módosuló felmérés, Szaár nem csatlakozik Netanjahuhoz) A Elolvasom

Megkezdték a temetés Izraelben

Még pénteken megkezdték Izraelben azoknak a zsidó zarándokoknak a temetését, akiket az észak-izraeli Merón-hegységben egy ultraortodox vallási ünnepségen taposott agyon Elolvasom

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat Elolvasom

A Hamasz megszórta Tel-Avivot

Rakétaeső zúdult Tel-Avivra és Izrael központi részére. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet valóságos rakétaesőt zúdított több hullámban Tel-Avivra Elolvasom

Minket az ön véleménye is érdekel

Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .