Oroszország

Nem lesz Vlagyimir Putyin elnököt ábrázoló mozaik

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Nem lesz Vlagyimir Putyin elnököt ábrázoló mozaik az orosz hadsereg felszentelés előtt álló főtemplomában a Moszkva közeli kubinkai Patriot parkban – jelentette ki Sztefan Privalov klini püspök, Kirill pátiárka vikáriusa.

“Az államfő kívánságával összhangban a művészeti tanács úgy döntött, hogy nem fogja felhelyezni (a mozaikot a szentélyben)” – mondta a püspök, aki egyben a katonai főtemplom plébánosa is.
Az elmúlt napokban az orosz sajtóban feltűnést keltett egy fotó, amely az épülő templomnak a Krím félsziget 2014-ben történt visszacsatolásának tiszteletére készülő mozaikképét ábrázolta. Ezen Putyiné mellett megjelent Szergej Sojgu védelmi miniszter, Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház és Vjacseszlav Vologyin, az alsóház elnöke, Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonségi Szolgálat (FSZB) igazgatója és Valerij Geraszimov vezérkari főnök képmása is.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap azt mondta, hogy Putyin tudomást szerzett az őt ábrázoló mozaikról, ám úgy gondolja, hogy bár “a jövő nemzedékei egy nap még hálásak lesznek” a mostani orosz vezetés teljesítményére, de ezt ma még korai lenne kifejezni.
Sztefan püspök pénteki nyilatkozata szerint a mozaikot – az ezzel ellentétes állításokkal szemben – még nem helyezték el a templomban, a nagy feltűnést keltő fotó még a műhelyben készült.
A templom dekorációjában egyébként az orosz hadtörténet jeles alakjai, így Szuvorov, Kutuzov, Nahimov, Dmitrij Donszkoj és Alekszandr Nyevszkij alakja mellett megjelenik majd Joszif Sztálin szovjet diktátoré is, a második világháború európai szakaszának lezárását követő, a moszkvai Vörös téren megtartott győzelmi parádéval a háttérben.
Az orosz fegyveres erők orosz-bizánci stílusban megépített, a kereszttel együtt 95 méter magas főtemplomát az eredeti tervek szerint május 9-én, a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulóján szentelnék fel.
Az Interfax hírügynökség szerint az eseményt június 24-re, a Vörös téren a hitlerizmus feletti diadal megünneplésére 1945-ben megtartott parádé évfordulójára vagy szeptember 3-ra, a második világháború lezárásának Oroszországban ünnepelt napjára helyezik át. Az angol nyelvű ellenzéki The Moscow Times azonban úgy értesült, hogy a templomavatást annak ellenére a korábban kitűzött napon fogják megtartani, hogy a katonai díszszemlét a járványhelyzet miatt későbbre halasztották.
Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az építési munkálatok határideje jövő szerdán jár le.
A hatezer ember befogadására alkalmas templomot a hivatalos tájékoztatás szerint a magán- és céges adományok számára létrehozott, 3,6 milliárd rubeles (mintegy 15,5 milliárd forintos) Feltámadás jótékonysági alapból építették fel.
A szentély 80 tonnás központi kupoláját tavaly novemberben emelték a helyére a 19,45 méteres átmérőjű toronydobra. A templomnak hat aranyozott, ötvözött acélvázú kupolája van. Mindegyiket a fegyvernemek védőszentjeinek szentelték.
A templom harangegyüttesének összsúlya több mint húsz tonna. A győzelem motívumaival díszített 18 harangot, amelyek közül a legnagyobb 8,5 tonnás, a voronyezsi Anyiszimov öntöde készítette el. A harangtorony magassága, a jubileumra utalva, szimbolikusan 75 méter.
A templomhoz vezető Emlékezet útja elnevezésű galéria hossza 1418 méter – a Szovjetunió számára ennyi napig tartott a második világégés. A háborút megjárt 30 millió szovjet katona emlékét multimédia standok fogják felidézni. A lépcső kialakításához felhasználták a náci Németország hadseregétől, a Wehrmachttól zsákmányolt fegyverek és lőszerek beolvasztott fémét.
A templom felépítésének tervét a moszkvai katonai tárca vezetője, Szergej Sojgu hadseregtábornok 2018 szeptemberben hozta nyilvánosságra. Az orosz fegyveres erők egyébként annak az évnek az augusztusában tartottak első ízben gyakorlatot a csapatok erkölcsi és pszichológiai készenlétének biztosítására, a hadsereg és a hadiflotta tábori lelkészeinek részvételével. Sojgu szerint a személyi állomány körében végzett lelki és felvilágosító tevékenységben “felbecsülhetetlen” szerepük van a katonaság ortodox templomainak.
A hadsereg főtemploma egyszerre lesz vallási, oktatási és módszertani központ a katonák, a tábori lelkészek és a civilek számára egyaránt.

 

Ezt is olvassa el!
Oroszok az olaszoknak

Katonaorvosokat és egészségügyi felszelést szállító orosz Il-76-os szállítógépek indultak el vasárnap a Moszkva melletti Cskalovóvól a Rómához közeli Pratica di Elolvasom

Vektorvakcinát lőttek be maguknak

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevét viselő Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel Elolvasom

Orosz vezérkar: rakétatámadásra atomcsapás lesz a válasz

Oroszország működésbe hozza nukleáris potenciálját egy területe ellen intézett rakétatámadás esetén - figyelmeztetett az orosz védelmi minisztérium hivatalos lapjában, a Elolvasom

Orosz gratuláció

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek az újraválasztásához - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.     "Arra számítok, hogy az Elolvasom

Putyin októberben elkezdi

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián Elolvasom

Baráti tűz

Kedden a Moszkvától északnyugatra lévő Tver körzetben lezuhant egy SzU-30-as vadászbombázó, amelyet valószínűleg egy másik orosz gép lőhetett le, véletlenül. Elolvasom

Tűzszünetet sürgetett az orosz és a török külügyminiszter

Hegyi-Karabah  - Mielőbbi és tartós tűzszünetet sürgetett Örményország és Azerbajdzsán között keddi telefonbeszélgetés során Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu Elolvasom

Moszkva fellép Budapest “történelemhamisítása” ellen

"Durván kiforgatta a történelmi igazságot" Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a "szovjet megszállás emlékművének" nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket, Elolvasom

Oroszország Cseh diplomatákat utasított ki

Csehország azt követeli Oroszországtól, hogy csütörtök délig tegye lehetővé a Moszkvából kiutasított összes cseh diplomata visszatérését munkahelyére - közölte sajtótájékoztatón Elolvasom

Minket az ön véleménye is érdekel

Hozzászólás lezárva