Szombattól teljes ár- és bérstopot rendelt el a lengyel kormány

Szombattól teljes ár- és bérstopot rendelt el a lengyel kormány

Varsó, 1989. június 30. péntek (MTI-TUD) – Szombattól teljes ár- és bérstopot rendelt el a lengyel kormány, ami – a kormány szóvivő helyettese szerint – egészen addig marad érvényben, amíg a kerekasztalnál született megállapodás értelmében be nem vezetik a szabad árakat a mezőgazdaságban és az élelmiszer kereskedelemben. Ez a kormány elképzelései szerint legalább egy hónapot jelent. 

   Az árak és a bérek befagyasztása rendkívül kockázatos és nehezen kiszámítható következményekkel járó döntés, hiszen az elmúlt napokban a kormány központi áremelései miatt kisebb sztrájkhullám robbant ki a béremelések érdekében, miközben a parasztokat tömörítő összes szervezet, de a LEMP szövetségese, a Parasztpárt is az
élelmiszerárak azonnali, július elsejei felszabadítását követelte.

A Parasztpárt egyenesen a kormányból és a koalícióból való kilépéssel fenyegetett ellenkező esetben.

Tavaly szeptemberben, az előző, Messner-kormány bukásakor már készültek ár- és bérstopot bevezetni, de akkor a LEMP Politikai Bizottsága megvétózta a döntést. A kormány döntése, bár nyilván nagy politikai súlyú elhatározás, mégis minden bizonnyal a katasztrofális gazdasági helyzetre vezethető vissza, abból az aggodalomból ered, hogy amennyiben a kormánynak nem sikerül bármilyen eszközzel megállítani az árak és bérek áldatlan versenyét, a teljes összeomlás elkerülhetetlen lesz a gazdaságban, ami viszont beláthatatlan társadalmi-politikai következményekkel járna.

Az ár- és bérstopot a lengyel televízió híradójában jelentették be, miközben Varsóban változatlanul tartottak az utcai
megmozdulások.

A főváros központját könnyfakasztógáz-felhők árasztották el, és benzines palackok, petárdák robbanását lehetett
hallani. Este a rendőrség erőszakhoz folyamodott a rend helyreállítása érdekében. A tüntetők és a rendőrök között egyaránt vannak sebesültek.

A központi bizottság üléséről a késő esti órákig nem jelent meg közlemény. Több órával elhalasztották a KB szóvivőjének eredetileg 17 órára bejelentett sajtóértekezletet.


Minket az ön véleménye is érdekel