Német külügyminiszter: a tetteik alapján kell megítélni a tálibokat

Német külügyminiszter: a tetteik alapján kell megítélni a tálibokat

Nem a bejelentéseik, hanem a tetteik alapján kell megítélni az Afganisztánt uralmuk alá hajtó tálibokat – jelentette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben.

    Heiko Maas az EU-s külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása után tartott tájékoztatón elmondta: az értekezleten arra az eredményre jutottak, hogy “a tetteik alapján fogjuk megítélni a tálibokat”.
    Fontos, hogy a következő, átmeneti időszak békés legyen, és az átmeneti kormány tevékenységétől függ majd, hogy el lehet-e hinni a tálibok bejelentéseit – tette hozzá.


    Ismertette, hogy a kabuli német nagykövet Dohába utazott, hogy kapcsolatba lépjen a katari fővárosban még 2020-ban kezdett afganisztáni béketárgyalásokon részt vevő tálib küldöttséggel. Tárgyalásainak célja, hogy a tálibok a német hadsereg (Bundeswehr) és más német szervezetek afgán segítőit is átengedjék a kabuli repülőtér körül felállított ellenőrző pontokon.
    Ezeken az állomásokon egyelőre csak külföldi állampolgárok kelhetnek át, az afgánokat visszafordítják – mondta Heiko Maas.
    A Bundeswehr hétfőn indított műveletet az Afganisztánban rekedt német állampolgárok és a németekkel folytatott együttműködés miatt a szélsőséges iszlamista tálibok bosszújától tartó afgánok és családjuk, tízezer ember kimentésére.


    A légierő (Luftwaffe) szállítógépei a kabuli nemzetközi repülőtérről Taskentbe, az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztán fővárosába menekítik az embereket. Eddig 129 főt, németeket, afgánokat és más országok állampolgárait sikerült kijuttatni.
    A kabuli reptéren további 180 fő áll készen az útra, őket is rövidesen elszállítják – ismertette Heiko Maas. Jelezte, hogy nem csupán a a tálibok ellenőrzőpontjai miatt nehéz megközelíteni a repülőteret. Mint mondta, a kapuknál “veszélyes helyzetek” alakulnak ki.


    Annegret Kramp-Karrenbauer a tájékoztatón kiemelte, hogy az evakuációt a Bundeswehr egy különlegesen kiképzett alakulata biztosítja. A műveletet addig folytatják, amíg csak lehet, igyekeznek minél több embert kimenekíteni Afganisztánból.


    A tervek szerint a Luftwaffe két A400M típusú szállítógépe egyaránt naponta háromszor visz el embereket Kabulból Taskentbe. Nemcsak németek és az afgán segítők elszállítását vállalják, hanem más országok állampolgárait és különösen veszélyeztetett afgánokét is – mondta a miniszter.


    Taskentből charterjáratokkal szállítják Németországba a kimentett embereket. Német sajtóértesülések szerint a kabuli nagykövetség munkatársainak egy csoportja kedden meg is érkezett Berlinbe.
    Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az amerikai földön 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások miatt elindított, NATO-vezetésű afganisztáni hadműveletekben, vagyis a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az Eltökélt Támogatás (RS) nevű hadművelet munkájában. Előfordult, hogy egyszerre több mint ötezer német katona volt az ázsiai országban.


    A műveletekre 12,5 milliárd eurót (4400 milliárd forint) fordítottak. Afganisztáni fejlesztési, segélyezési programokra az utóbbi időszakban évi 435 millió eurót fordított a német kormány. Az ázsiai ország ezzel az első helyen állt a Németország által támogatott fejlődő országok listáján.


    Az utolsó német katonai egység júniusban vonult ki Afganisztánból. A tálibok a nemzetközi erők kivonulását kihasználva nagyszabású offenzívát indítottak, és az ország legnagyobb részének elfoglalása után, vasárnap Kabult is ellenőrzésük alá vonták.


    A német kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere, Gerd Müller kedden bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállították az állami finanszírozású programokat, és csak azzal foglalkoznak, hogy kijuttassák Afganisztánból a tálibok miatt távozni kívánó helyi munkatársaikat.


Minket az ön véleménye is érdekel