Moszkva repülőgépeket ajánlott fel a távozni kívánó afgánok evakuáláshoz

Moszkva repülőgépeket ajánlott fel a távozni kívánó afgánok evakuáláshoz

Oroszország kész repülőgépeket rendelkezésre bocsátani a hazájukból távozni szándékozó afgánok külföldre szállításához – jelentette ki csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A kabuli repülőtéren kialakult állapotokról szólva a szóvivő rámutatott, hogy több nyugati ország képtelen megszervezni még a saját diplomatái, katonái és polgári alkalmazottjai evakuálását is, “nem beszélve a velük együttműködő afgán állampolgárokról és családjaikról, akik el akarják hagyni az országot, de nincs rá lehetőségük”.
   

 “Az afganisztáni humanitárius helyzet romlásának megakadályozása érdekében készek vagyunk az orosz polgári légiflotta szolgáltatásait rendelkezésre bocsátani bármennyi afgán állampolgár – beleértve a nőket és a gyermekeket – légi elszállítására bármely olyan más országba, amely érdeklődést mutat a befogadásuk és elhelyezésük iránt”

– mondta Zaharova.


     Megerősítette, hogy Oroszország nem tervezi kimenekíteni kabuli nagykövetségét vagy az Afganisztánban tartózkodó állampolgárait. Utóbbiakból mintegy száz szerepel a nyilvántartásban, többségük helyi származású. A kabuli orosz nagykövetség közölte, hogy előkészületek folynak azok repatriálására, akik erre kifejezték igényüket.

Szponzorált tartalom következik

Lerakóhely Az építőiparban keletkező másodnyersanyagok számára

  • Beszéljünk a sittről
    by epuletbontas on 2020.06.03. at 13:20

    Munkatársaival elvállalták egy közepes nagyságú épület bontási munkálatait. Vállalkozásuk rendelkezett a szükséges bontási engedélyekkel, a bontásra vonatkozó tervekkel. Úgy gondolkoztak, hogy nagy mennyiségű újra felhasználható építőanyagot nyerhetnek ki a lebontandó épületből. Számításuk bevált, gondot okozott azonban a sok építési törmelék, a fel nem használható anyag. Önt bízták meg a törmelékekkel, a keletkező hulladékokkal kapcsolatos feladatok … “Beszéljünk a sittről” bővebben A Beszéljünk a sittről bejegyzés először Lerakóhely-én jelent meg.


     

A humanitárius katasztrófa megelőzésére, az afganisztáni stabilitás helyreállítására, valamint a terrorizmus és a nemzetközi kábítószer-kereskedelem leküzdésére irányuló nemzetközi erőfeszítések összehangolásáról tárgyalt csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mario Draghi olasz kormányfő. Római diplomáciai forrás szerint a G20 soros olasz elnöksége a csoport rendkívüli csúcstalálkozójának összehívására készül.


    A Kreml tájékoztatása szerint afgán polgári lakosság biztonsága és a humanitárius problémák megoldása állt Putyin Emmauel Macron francia elnök megbeszélésének homlokterében is. A felek kifejezték készségüket, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa és a G20 keretében együttműködjenek a béke és a stabilitás megteremtéséért Afganisztánban.
    A két vezető emellett megtárgyalt még az iráni nukleáris megállapodással, az ukrajnai és a hegyi-karabahi konfliktussal összefüggő kérdéseket is.


    Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki csütörtökön líbiai hivatali partnerével Nadzsla Mangussal tárgyalt, majd tartott közös sajtótájékoztatót Moszkvában, üdvözölte, hogy a tálibok kinyilvánították szándékukat a többi politikai erővel folytatandó párbeszédre. Közölte, hogy Oroszország támogatni fogja az összes politikai erőt befogadó tárgyalásokat.


     Kifejezte készségét az afganisztáni megbékélésről a “moszkvai formátumban” folytatott tárgyalások felújításra. E tárgyalásokon 2017 áprilisa óta az afgán pártok mellett Oroszország, Egyesült Államok, Kína, India, Pakisztán, Irán és az öt közép-ázsiai ország vett részt.


     Sajtótájékoztatóján Zaharova az országból elmenekült Asraf Gáni afgán elnököt hibáztatta az afganisztáni válsághelyzet kialakulásáért. Mint mondta, a volt államfőnek az elmúlt három év alatt minden lehetősége megvolt arra, hogy sikerre juttassa az afgán békefolyamatot és az összes etnikai és politikai erőre támaszkodó kormány megalakítását, ám ezt a lehetőséget elszalasztotta.


     A tálibok hatalomra kerülését Zaharova politikai realitásnak nevezte, amellyel a nemzetközi közösségnek számolnia kell az Afganisztánnal történő kapcsolatépítésben. A radikális iszlamista mozgalmat Oroszországban hivatalosan terrorszervezetként tartják számon.


     Zaharova azzal kapcsolatban, hogy a tálibok lekerülhetnek-e a terroristák jegyzékéről, a Komszomolszkaja Pravda rádióadónak nyilatkozva kijelentette:

“ez egy olyan kérdés, amelynek eldöntése (az érintettek által meghozandó) konkrét lépésektől és politikájuktól függ. Nem elméletben dől el, hanem a gyakorlatban. Minden a valós cselekedetek alapján méretik meg”.


     Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén kijelentette, hogy Oroszország csakis azokkal az erőkkel fog együttműködni Afganisztánban, “amelyek nem állnak kapcsolatban terroristákkal”, mindenekelőtt az Iszlám Állam és az al-Kaida szervezettel. Kifejezte reményét, hogy az afganisztáni konfliktusban szembenálló felek tartózkodnak az erőszaktól és együttműködnek a rendezés érdekében.

Hirdetés

ágyi poloska irtás Budapest
Ágyi poloska irtás Budapest, Győr, Kecskemét


     Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes az Interfaxnak nyilatkozva meglepetésének adott hangot Josep Borrell nyilatkozatára reagálva, amelyben az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette:

“nem szabad hagynunk, hogy Kína és Oroszország átvegye az irányítást az afganisztáni helyzet felett”. 

Grusko:

“Úgy tűnik, Brüsszel azt feltételezi, hogy miután az Egyesült Államok és szövetségesei elmenekülnek Afganisztánból, a tálibok feltétel nélkül végre fognak hajtani minden brüsszeli utasítást”

– mondta.


     Grusko szerint a nyilatkozat azt mutatja, hogy a nyugati országok a történtek után is az utolsó helyre sorolják az afgánok sorsát.
     Zaharova egyébként bejelentette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter a jövő keddtől Magyarországon, Ausztriában és Olaszországban tárgyal majd.

Minket az ön véleménye is érdekel