Menekült verés – a horvát kormányfő vizsgálatot rendelt el

Menekült verés – a horvát kormányfő vizsgálatot rendelt el

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el a horvát-boszniai határon bántalmazott menekültek ügyében – közölte pénteken az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna. A belső vizsgálat szerint rendőrök követték el az erőszakos cselekedeteket.

    “Átfogó vizsgálatot rendeltem el, elítéljük az erőszakot, különösen a migránsok elleni erőszakot” – nyilatkozta a kormányfő pénteken. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság képviselőivel is tárgyal az ügyről.


    “Meg kell állapítanunk, mi történt, ilyen esetek nem fordulhatnak elő” – mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy Davor Bozinovic belügyminiszter a történtek után továbbra is élvezi-e bizalmát, Plenkovic azt mondta: természetesen.
   

 A horvát-boszniai határon történt bántalmazásokról először a horvát RTL kereskedelmi televízió számolt be szerdán este. Az erőszakos visszatoloncolásokról készült felvételek júniusban készültek. Azokon a tévécsatorna szerint az látható, hogy azonosító jelzés nélküli rendőri egyenruhát viselő, maszkos emberek gumibottal ütlegelik a határra érkező menekülteket.

Az ügyben több uniós tagállam is érintett lehet. A tévécsatorna szerint Horvátország mellet Görögországban és Romániában is durván bántalmazhatták a határsértőket.


    Az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt


    Adalbert Jahnz, a bizottság szóvivője kijelentette: amennyiben bebizonyosodik, hogy Horvátország az Európai Unió által határvédelemre szánt pénzekből olyan embereket alkalmazott, akik az erőszakos cselekményeket elkövették, felfüggeszthetik, de vissza is kérhetik a támogatásokat.


    Ylva Johansson belügyi uniós biztos pénteken már enyhébben fogalmazott. A horvát belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követően elégedettségnek adott hangot azzal kapcsolatban, ahogyan Zágráb kezeli a helyzetet.
    “El kell mondanom, hogy a horvát kormány komolyan áll az ügyhöz” – fogalmazott.


    Úgy vélte: Zágráb a határok védelmét úgy látja el, ahogy azt kell. Világos nézőpontot képvisel, amely szerint határvédelemnek mindig összhangban kell lennie a jogállamisággal és az alapvető jogokkal – hangsúlyozta a biztos.
    Nikola Milina országos rendőrfőkapitány pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a belső vizsgálat kiderítette, hogy a maszkos férfiak valóban a rendőrség kötelékében szolgálnak. Azonnali hatállyal felfüggesztették a szolgálati jogviszonyukat, és eljárás indult ellenük – fogalmazott.


    Jelezte: az ügyészséggel további vizsgálatot folytatnak, hogy feltárják az ügy teljes hátterét.
    “Nem engedhetjük meg, hogy az eset befeketítse a rendőrség munkáját” – szögezte le a rendőrfőkapitány.


„Azt akarjuk, hogy engedjenek át minket Horvátországba. Nem értjük, miért tartanak vissza minket, senki nem akar ott maradni. Németországba, Olaszországba, Franciaországba, Belgiumba akarunk menni” – az index.hu írása 

Migráció Illegális bevándorlás

 • Idén eddig 84 ezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok
  by MTI on 2021.10.12. at 12:59

  Idén eddig 84 ezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok, míg tavaly, ugyanebben az időszakban 24 ezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.     Bakondi György azt mondta, ebben az időszakban több mint 800 embercsempészt fogtak el, míg tavaly ez a szám 300 körül volt.    “Tehát The post Idén eddig 84 ezer határsértőt fogtak el a magyar hatóságok appeared first on Migráció.

 • Pintér szerint sikertörténet
  by MTI on 2021.10.12. at 10:35

  Sikertörténetnek nevezte a 2010 utáni büntetőpolitikát Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, az Amire Magyarország büszke lehet – A nemzeti büntetőpolitika sikerei, vívmányai 2010-2021 között című konferencián.     Azt mondta, “valóban büszkék lehetünk” a közösen elért eredményekre, mind a jogalkotás, mind a megvalósítás területén. A cél az, hogy a sikertörténet ne szakadjon meg – The post Pintér szerint sikertörténet appeared first on Migráció.

 • Harminc nap alatt csak Ásotthalomnál öt alkalommal támadtak magyar rendőrökre
  by migracio on 2021.09.29. at 10:48

   Harminc nap alatt csak Ásotthalomnál öt alkalommal támadtak magyar rendőrökre és katonákra a határsértők – közölte a rendőrség szerdán a honlapján.     A közlemény szerint szombaton Ásotthalom külterületén kétszer is megtámadták a migránsok a magyar határt őrzőket. Először éjjel kettő előtt Szerbia felől négy migráns dobálta meg a jelzésre érkező rendőrök The post Harminc nap alatt csak Ásotthalomnál öt alkalommal támadtak magyar rendőrökre appeared first on Migráció.

Minket az ön véleménye is érdekel