(L-R) Austria's Vice Chancellor Werner Kogler, Chancellor Sebastian Kurz and Finance Minister Gernot Bluemel wear face masks during a press conference on May 25, 2020 at the Chancellery in Vienna, amid the novel coronavirus / COVID-19 pandemic. (Photo by HELMUT FOHRINGER / APA / AFP) / Austria OUT

Ausztriában a Zöldek alternatívákat keresnek

Alternatívákat keres a Sebastian Kurz osztrák kancellárral való közös kormányzás helyett a jelenlegi koalícióban részt vevő Zöldek pártja, ezért ellenzéki pártokkal kezdett egyeztetéseket pénteken – közölte Werner Kogler, a Zöldeket vezető alkancellár.

    Elsőként Pamela Rendi-Wagnerrel, a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökével folytattak megbeszélést.
    A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a napokban házkutatásokat tartottak az Osztrák Néppárt (ÖVP) székházában, a pénzügyminisztériumban és a kancellári hivatalban. A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Kurz közvetlen környezetében.
    A botrány nyomán az ellenzék kedden bizalmatlansági indítványt készül benyújtani a kancellár ellen.


    Sigrid Maurer, a Zöldek frakcióvezetője pénteken úgy nyilatkozott: “teljesen világos, hogy így nem maradhat tovább valaki hivatalban”. Azt a kérdést azonban nyitva hagyta, hogyan szavaznak majd egy ténylegesen benyújtott bizalmatlansági indítvány esetén. Hozzátette, felszólították a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppártot (ÖVP), hogy találjanak feddhetetlen személyt a kancellári pozícióra, aki képes a hivatalt vezetni.


    Werner Kogler úgy vélekedett, hogy Kurz politikai cselekvőképessége korlátozott, és “az ÖVP-nek meglenne a lehetősége, hogy olyan embert delegáljon a pozícióra, akit nem fenyeget évekig tartó súlyos jogi procedúra terhe”.
    Mindkét zöldpárti politikus egyetértett abban, hogy a Kurz elleni korrupciós vádak, az 1,3 milliós közpénzekkel való visszaélés gyanúja elég súlyos ahhoz, hogy a kancellár folyamatosan a vádak visszautasításával legyen elfoglalva, ahelyett, hogy a munkáját végezné.


    “Minden jel arra mutat, hogy az ÖVP nem kíván új személyt állítani a komány élére, ezért beszélünk a többi párt képviselőivel” – tette hozzá Sigrid Maurer.
    A Zöldek és az SPÖ megbeszélése után Kogler és Rendi-Wagner közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtették, hogy a kancellárt és a közvetlen környezetét érintő korrupciós vádak felett nem lehet egyszerűen napirendre térni. “A hazánkért érzett felelősség tudatában egyet értettünk abban, hogy most stabilitásra és rendre van szükség” – áll a közös közleményben.


    A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) szerdai akciója arra irányult, hogy bizonyítékokat találjon: manipulálta-e az ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.


    Sebastian Kurz, aki akkoriban a párt feltörekvő politikusaként külügyminiszter volt, visszautasította azokat az állításokat, hogy ő állt az ügy mögött. Hangsúlyozta, hogy 2016-ban sem pártelnök, sem pénzügyminiszter, sem kancellár nem volt. Közölte: nincs arra utaló bizonyíték, hogy érintett, és nem áll szándékában lemondani a kancellári tisztségről.

Minket az ön véleménye is érdekel